Publieke blog van Raf Van Look

Volg ook via RSS RSS

1/4 BK triathlon Brasschaat: tevreden terugblik

Ik was één van de eerst ingeschrevenen voor deze wedstrijd, ik had immers een gratis startbewijs gewonnen met de BRTC quiz ergens in november 2012.
Tijd genoeg om te trainen zou je dan denken, doch een koude winter en een natte meimaand hadden vooral mijn fietstrainingen toch verstoord. Ik had ongeveer 1.000 km op de teller staan, en was dus toch wel wat ongerust over dit onderdeel.
Zowel het lopen als het zwemmen had ik voldoende getraind om toch redelijk voor de dag te komen. Dezelfde tijd als vorig jaar halen was mijn doel (2:29).
De dag van de wedstrijd was het heel goed weer - niet te warm, niet te koud, niet al teveel wind: kortom alles zat goed.
Zwemmen dan maar: ik had schrik van de enorme massa die te water werd gelaten, ten onrechte want dat viel al bij al heel goed mee.
Het zwemmen ging goed, ik had ongeveer dezelfde tijd als vorig jaar en ook de wissel vlotte goed.
De fiets op en op zoek naar een goede fietsgroep...viel dat even tegen de eerste kilometers. Locomotief Mirco kwam me voorbij gesneld en ik kom hem op dat moment echt niet volgen...
Na een half rondje reed ik plots samen met een voor mij onbekende BrTC'er - Ivan Van Coninckxlooy zo bleek achteraf - en met nog enkele goede fietsers ging het fietstempo toch wat de hoogte in. Een beetje later kwamen we in een fietsgroep terecht die wel echt te hard reden voor mij - en ook voor de anderen zo bleek. Niet getreurd, terug samen aan de slag en zo konden we toch aansluiten bij een omvangrijke fietsgroep waar het tempo ook heel hoog lag, doch omdat de groep zo omvangrijk was, was dit gemakkelijk vol te houden. Zo haalden we heel wat mensen in en toen de groep gesplitst werd (de besten hadden hun rondjes volbracht), bleven we toch nog met heel wat BrTC'ers en een voldoende omvangrijke groep over om toch een stevig tempo te onderhouden.
Het onderdeel dat ik in verhouding het minste heb getraind, bleek achteraf mijn beste onderdeel te zijn...of eigenlijk een aanduiding dat in stayerwedstrijden je met het fietsen kan knallen zonder je pijn te moeten doen. Alhoewel ik moet toegeven dat ik af en toe zeer hard op mijn tanden heb moeten bijten om de groep te volgen.
Het lopen ging wat minder dan ik eigenlijk hoopte: ik had dit jaar veel meer looptrainingen uitgevoerd en toch was hier eigenlijk geen merkelijke verbetering in vergelijking met vorig jaar. Dat het lopen wat minder ging, wijt ik zeker ook aan het fietsonderdeel, dat heb ik immers 8 minuten sneller afgelegd dan vorig jaar, terwijl het 1 km langer fietsen was...
Mijn eindtijd: 2:24:37. Op school zouden ze me zeker gefeliciteerd hebben met zo'n resultaat.(Maar dat is al wel even geleden...)
Tot slot: aan alle mensen die voor mij gesupporterd hebben: merci!
Aan de collega's in wiens wiel ik heb mogen hangen: merci!
Een groot dankwoord ook aan de organisatie want het is niet zo evident om zo'n evenement in goede banen te leiden. Daar steekt heel wat tijd en energie in.
Dus aan iedereen die dit mogelijk maakte: merci!
PS: volgend jaar het fietsparcours altijd bergaf en met lekker lopend asfalt? Kan ik mijn fietstijd misschien nog een beetje verbeteren. ;)

Laatste wijziging: 2013-07-09 23:31:13

20 km door Brussel: Lager is sneller

Pascale en ik waren één van de 37.000 deelnemers aan de 20 km van Brussel. Het was de eerste maal dat ik deelnam aan dit evenement en ik wist niet goed hoe ik het heuvelachtige parcours zou verteren.
Gelukkig regende het niet meer en was de temperatuur op 2013-niveau: te koud voor de tijd van het jaar, zo’n graad of 10 dus.
Ik had me wel voorgenomen om rustig te starten en tegen een iets lagere hartslag te lopen.
Opper-ket Thielemans gaf het startschot om 10:00 uur en de 37.000 lopers mochten in verschillende waves vertrekken. In vergelijking met de 10 Miles steekt dit systeem wel beter in elkaar. Je wordt echt in een wave gestoken in functie van jouw opgegeven tijd. Uiteraard ook geen sluitend systeem, maar er is toch een beetje controle op.
De Brusselse straten en tunnels zorgden inderdaad voor een heuvelachtig parcours. Het zijn brede lanen, en dat is ook nodig voor een loopwedstrijd met zo'n grote massa. Het is echt indrukwekkend om zien, zo'n massa lopers. Ook de vele nationaliteiten vielen me op.
Het voordeel van zo een massa is dat je altijd wel uit de wind zit.
Lopen tegen een iets lagere hartslag had ik me voorgenomen en om me vooral niet op te blazen de eerste kilometers. Kenner Bert Nijs had me gewaarschuwd voor de laatste 3 km die nog stevig bergop zouden zijn, dus je moest wat overhouden tot de laatste kilometers.
Tegen een voor mij goed vol te houden tempo liep ik door de groene rand van Brussel en tikten de kilometers aan. Er was zeker genoeg bevoorrading onderweg, sponsor Spa zorgde voor meer dan voldoende waterflesjes.
Tussen kilometer 17 en 19 was het inderdaad bergop lopen, en zag je vrij veel deelnemers overschakelen op wandelen. Voor dit stukje moet je inderdaad toch wel wat op je tanden bijten en de reserve die ik nog had kwam nu goed van pas want het ging me vrij goed af.
De laatste kilometer wou ik er nog een stevige lap op geven, doch veel versnellen ging niet meer omdat de straten smaller werden en je moeilijker kon voorbijsteken.
Ik eindigde in 1:38:57 wat 1 minuut beter is dan wat ik had vooropgesteld.
Mijn gemiddelde snelheid lag hoger dan bij de 10 Miles en ik voelde me niet zo vermoeid als na de 10 miles, wat toch wel een opsteker is.
Of : een iets lagere hartslag in de eerste helft van de wedstrijd levert je een snellere tijd op bij de eindafrekening.
En nu voorbereiden voor de 1/4 triatlon in Brasschaat! Vooral aan de fietsconditie is nog wat werk.
Oh ja: Prins Filip deed gisteren ook mee. Voor iemand die nog steeds niet gewerkt heeft en tijd genoeg heeft om te trainen vond ik zijn resultaat toch 'gene vette';)

Laatste wijziging: 2013-05-27 18:20:13

Off-road duatlon: afzien voor gevorderden

3 maart 2013: off-road duatlon. Deze wedstrijd stond al lang in mijn agenda gepland, want ik had wat recht te zetten na mijn black-out in 2012.
Een week nerveus rondlopen, fietsremmen laten nakijken, enkele keren het parcours gaan verkennen ( met dank aan Killian ), ik had dus weinig aan het toeval overgelaten.
Winnen zou ik zeker niet doen, want een van de eersten die ik tegenkwam was Yeray Luxem, zonder twijfel een straffe kerel in de off-road wereld. Maar ook in de triatlon sport staat hij aardig zijn mannetje.
Ik had besloten om niet te snel te starten met het lopen, want er wordt verdomd stevig gevlamd van bij de start en je blaast jezelf snel op als je probeert te volgen. Goed en wel vertrokken zag ik een beetje verder zoon Jef uit de bosjes komen: last van hoog water zo bleek.
Eerste loopsessie goed verteerd, schoenen wisselen en de MTB op. De eerste 2 ronden gingen goed, de derde ronde was al wat minder, in de vierde ronde voelde ik dat ik al heel wat krachten verbruikt had op de vele nijdige hellingen. En blijkbaar was ik toch wel ( te) diep gegaan want bij het wisselen was het lichtjes ijl in mijn hoofd. En dan vind je de uitgang niet vanzelf heb ik gemerkt.
Tweede sessie lopen: dit ging voor geen meter! Ik leek wel een oud ventje te zijn. En sneller ging echt niet. Doorbijten dan maar en de wedstrijd uitdoen is dan de boodschap.
Al bij al veel beter dan vorig jaar, maar echt tevreden ben ik niet. Te weinig MTB kilometers in de natte en kille winter zijn m.i.de oorzaak van de terugval in de vierde ronde.
Bij deze wil ik iedereen welgemeend bedanken voor de steun onderweg, dat is echt wel plezant!
Tot slot: zo'n off-road duatlon is echt wel zware kost...constant tegen de limiet aanlopen, hard op de trappers duwen om boven te geraken. 't Zijn straffe gasten die zo'n wedstrijd winnen. Chapeau Nicolas!
Al bij al toch een leuke ervaring en voor herhaling vatbaar. Hopelijk doe ik het volgend jaar een beetje beter.
Alleen loopt mijn leeftijdsteller ongenadig verder en dat voel ik wel op zulke dagen.

Laatste wijziging: 2013-03-05 08:07:50

Mijn eerste kwart en dat in Brasschaat

Zondag 3-06-2012: mijn allereerste kwarttriatlon.

Een beetje angstig - vooral het zwemmen is niet echt mijn ding - maar zeker voldoende voorbereid kwam ik aan de start. Gelukkig geen regen op dat moment, doch slechts een graad of 10. Triatlon is toch een zomersport?
Maar niet getreurd: om 15:05 het water in en 5 min later vertrekken. Ik zat inderdaad in een wasmachine en heb regelmatig ergens een hand of voet gevoeld waar ik het niet verwachtte. Al bij al viel het zwemmen mij veel beter mee dan ik dacht: ik deed er ongeveer een 28 minuten over en dat is - voor mij althans- zeer goed. Snel wisselen en hop de fiets op. Bij de start knalde er nog iemand tegen mij doch zonder veel gevolgen (denk ik). En dan vlammen maar op de fiets. Ik zat onmiddellijk in een groep met ancien Jef en ex-BrTC'er Kurt. En geknald werd er zeker: soms haalden we snelheden van 45 km/u, uiteraard daalde dat wat als de wind niet goed zat. Ik ben een paar keer gestorven en toch terug herrezen (waar heb ik dat nog gehoord?) In de laatste ronde moest ik de rol lossen, de tol van de hoge snelheden en ook wel een beetje de koude die ik duidelijk voelde.

En dan wisselen en lopen maar: de wissel ging goed, maar het lopen was iets minder. Niet slecht maar ik zou beter moeten kunnen. Toegegeven: ik heb me ook een beetje ingehouden omdat ik een beetje vreesde voor een terugval. Onterecht zo bleek achteraf, doch liever iets trager beginnen en aankomen dan met krampen aan de kant te moeten.
Al bij al ben ik dus zeer tevreden met mijn eerste kwart.
Ook andere BrTC'ers heb ik knappe dingen zien doen, waarbij mij vooral Jethro is opgevallen. Ingehaald met het fietsen, doch met het lopen was er geen houden aan. En niet te vergeten 'good old Jef': zo weinig getraind en dan toch dit vlotjes uitdoen in een goede tijd: hoedje af! Dat waren de twee mensen die ik van kortbij gezien heb, als ik de anderen hun resultaten zie, kan ik alleen maar besluiten dat iedereen tevreden mag terugblikken op deze wedstrijd.
En zeer belangrijk: Een welgemeend dankwoord aan de talrijke supporters, de organisatie en ook niet te vergeten: de trainers (vooral dan alle zwemtrainers) die zoveel geduld met mij hebben gehad en nog hebben! Nogmaals aan iedereen: een dikke merci!
Raf

Laatste wijziging: 2012-06-05 21:22:32